STÁTNÍ SVÁTKY V KVĚTNU:

  • 1.5.2024 - OTEVŘENO od 9 - 15 hodin
  • 8.5.2024 - ZAVŘENO

Hladový pes radí: Bezpečné vodní radovánky s pejskem

Právě přichází léto, a to je skvělý čas, kdy se můžeme těšit z pobytu v přírodě s rodinou, přáteli a samozřejmě i našimi chlupatými parťáky. Ti přeci nemusejí zůstat doma, když se chystáme k vodě. Společné plavání a jiné vodní dovádění je skvělý způsob, jak si s naším pejskem užít horké letní dny. Než se vydáme na dobrodružný výlet k vodě, pojďme se nejdříve společně podívat na pár užitečných informací, které nám pomohou si bezpečně užít s naším pejskem u vody.

Mají psi rádi vodu?

Určitě, ale ne každý pes je od přírody dobrý plavec. Zatímco některá plemena vynikají jako výborní přirození plavci, jedná se hlavně o lovecké psy, jiná plemena si radost z vody neužijí tolik, a to hlavně díky své odlišné tělesné stavbě. Například krátké končetiny, kratší čenich, zavalité tělo, dlouhý a hustý kožich jsou jedněmi z podstatných faktorů ztěžujících pejskům delší plavání. Nikdy bychom neměli možnosti našeho pejska přeceňovat. Pro jednoho může být celodenní výlet na vodě příjemným zpestřením běžného denního režimu, ale pro jiného může být dlouhý pobyt ve vodě stresující.

Proč se psem plavat?

Nejen, že to přináší nám i našemu psímu parťákovi radost, ale je to i výborné cvičení. Zejména vhodné pro starší psy. Koupání je vlastně velmi zábavný trénink bez velkého zatěžování kloubů, zlepšuje kondici a prospívá celkovému zdraví našeho psa. Bude stačit třeba i hodinka plavání a náš pejsek bude utahaný jako kotě.

Jak naučit psa plavat?

Musíme na to jít pomalu, začneme seznamováním s vodou již od štěněčího věku. Neustále musíme být nablízku jako dozor a případná pomocná ruka, když se něco zvrtne. Určitě po boku svého páníčka se bude cítit více v bezpečí a troufne si vodu vyzkoušet.

Začněte na mělkém okraji jezera nebo řeky, nechejte svého pejska namočit tlapky a pomalu si zvykat na vodu. Jestliže máte první kroky ve vodě za sebou, můžete zkusit postoupit hlouběji a jemně přimět pejska např. pomocí oblíbené hračky, aby přišel až k Vám. Při prvních pokusech o plavání zůstaňte svému pejskovi nablízku v případě, že by potřeboval pomoc. Postupně můžete pobyt ve vodě prodlužovat nebo zkusit hlubší vodu, ať se pejsek pomalu zbaví prvotní nejistoty. V začátcích respektujte přání Vašeho pejska a nepřekračujte jejich hranici, dokud na to nebudou připraveni. Poslední věc, kterou chcete je, aby Váš pes při pobytu ve vodě panikařil nebo trpěl úzkostí a stresem.

Starší a zkušenější parťák také určitě přijde Vašemu začátečníkovi vhod, po boku sebevědomého plavce bude jeho prvotní obava z vody rychle rozehnána a přijde na to, že je to vlastně ohromná zábava.

Výbornou pomůckou v začátcích bude pro Vás a hlavně Vašeho chlupáče jistě psí plovací vesta. Ta pomůže pejskovi cítit se pohodlněji a bezpečněji ve vodě, do té doby, než se z něho stane výborný plavec. Avšak i výborní psí plavci by měli nosit záchrannou vestu při každé plavbě na lodi, šlapadle nebo i padlboardu. Hlavní předností plovací vesty mimo podpory při plavání bude určitě snadná manipulace s pejskem, například při vytahování z vody do člunu. Díky reflexním prvkům nebo výrazným barvám uvidíte svého pejska Vy i ostatní v okolí, i když se Vám od člunu trochu vzdálí. Jakmile na něho začne jít únava s vestou si bude moct trochu odpočinout a dobít baterky na další dobrodružnou plavbu.

Pláž

Samostatnou kapitolou bude pobyt na pláži s pejskem. Na jednu stranu si můžeme v písku užít spoustu zábavy a her, ale na druhou stranu musíme dávat pozor na rozpálený písek i žhavé slunce. Před obojím je potřeba našeho pejska chránit. Horký písek nejvíce poznamená citlivé psí packy, některému pejskovi bude stačit namazat polštářky před a po pobytu na pláži ochranným krémem, pro ty citlivější tlapky pak budou vhodnější psí ochranné botičky. Žhavé slunce může způsobit přehřátí nebo dehydrataci. Proto nesmíme zapomenout na dostatek pitné vody pro sebe i pro našeho psího parťáka. Pití mořské vody žízeň neuhasí a navíc by z ní mohly být nepříjemné střevní potíže. Na cesty i k vodě se určitě hodí skládací cestovní miska nebo napáječka s vnitřní lahví na čerstvou vodu v praktickém balení.

Po hře na pláži určitě přijde čas se společně ochladit ve vodě, neváhejte spolu se svým parťákem skočit do vln. Buďte ale připraveni zasáhnout, kdykoliv když přijde nečekaně velká vlna. My už se na letní hry moc těšíme a doufáme, že si je také spolu užijete, tak jako my.