Pěkný den, jelikož je psí život příliš krátký, chceme s našimi chlupatými parťáky trávit co nejvíce času a vytvořit si mraky krásných vzpomínek. ❤️ Proto bychom Vás chtěli s dostatečným předstihem informovat, že ve dnech od čtvrtka 28.3. do pondělí 1.4.2024 máme ZAVŘENO. Využíváme velikonoční svátky a jedeme na výlet. 🐶🚍 Užijte si i Vy volno se svými pejsky. Tým hladovypes.com

Psí plemena - Entlebušský salašnický pes

Vybíráte psího parťáka? Rádi bychom Vám postupně v tomto seriálu představili různá plemena. Tentokrát to ale bude z pohledu jejich páníčků. 

Dnes pro Vás máme nadšenou sportovkyni a jejího Entlebucha.

Před třemi lety jsem řešila otázku, kterou si za život položí hodně pejskařů; Jakou rasu zvolit? Moje požadavky nebyly jednoduché: krátkosrstý pes, jakž takž do bytu, aktivní, váhově max. do 25 kg a hlavně, snadno cvičitelný. Po prozkoumání asi všech ras na světě mi vyšel jako nejlepší výsledek Entlebušský salašnický pes, kterého snad nikdo neznal.

Ale teď teda trošku ze života. Co se týče váhy, tak jsou ESP jedno z nejrozmanitějších plemen, co znám. Jejich váha v dospělosti se pohybuje v rozmezí 20-35 kg jak u fen, tak u psů. Moje se drží na té spodní hranici. Jedinou nevýhodou, s kterou jsem se setkala (naštěstí ne u mojí fenky), je bázlivost. Štěně opravdu potřebuje hodně tahat mezi lidi a do hluku města. Hned po doočkování jsme aspoň 2x do týdne absolvovaly cestu: tramvaj – metro – Václavák. ESP potřebuje být hodně v kontaktu s páníčkem. Stěny v mém bytě, které jako štěně opravdu precizně rozškrábala, budiž toho důkazem. Dneska zvládá i chvíle samoty, vyrostla z ní šikovná hodná holka. V přístupu k dětem mě hodně překvapilo, kolik trpělivosti v sobě nosí. S dětmi nevyrůstala, ale když navštívíme známé, kteří mají děti, tak si s nimi vydrží hrát několik hodin bez jakékoli známky „mám už toho plné zuby, dejte mi pokoj“. Naopak, stále za nimi chodí a čeká, co zase vymyslí. Jinak ESP strašně rád udělá pro páníčka cokoli, co mu vidí na očích. Proto i hodně ESP hraje třeba treiball (čumákem šťouchají do velkých gymnastických balonu a dopravují je na určené místo). Já se svojí se tak rekreačně věnujeme canicrossu a dogbiatlonu (ne, nestřílíme po ostatních psech:-)). Je to krásný pocit, tvořit se psem tým. Mám z toho spoustu zážitků, kdy mě kolikrát i dojímala k slzám.

Takže pokud někdo hledá parťáka na sport a pro život, neváhejte, Entlebuch vás nezklame. ;-)