Pěkný den, jelikož je psí život příliš krátký, chceme s našimi chlupatými parťáky trávit co nejvíce času a vytvořit si mraky krásných vzpomínek. ❤️ Proto bychom Vás chtěli s dostatečným předstihem informovat, že ve dnech od čtvrtka 28.3. do pondělí 1.4.2024 máme ZAVŘENO. Využíváme velikonoční svátky a jedeme na výlet. 🐶🚍 Užijte si i Vy volno se svými pejsky. Tým hladovypes.com

Jak vybrat canicross vybavení - postroj na canicross

20230326_132542d

Canicross je sportovní, ryze dynamická disciplína, která si jistě zaslouží kvalitní výstroj. Určitě nechceme při běhu řešit, že nás nebo našeho chlupatého parťáka, někde něco tlačí, něco brání v pohybu či odírá. Cílem nás všech je, užít si krásu a volnost pohybu v přírodě v dobře padnoucí výstroji. Proto každý, kdo to myslí s canicrossem nebo dogtrekkingem vážně, by k tomu měl pořídit odpovídající vybavení pro sebe i psího parťáka. V tomto článku vám tedy zkusíme poradit s výběrem toho nejdůležitějšího.

Každá dobrá a funkční výbava musí vždy obsahovat 3 základní prvky:

Postroj na canicross

Za ideální postroj na canicross považujeme dlouhý postroj, který je svou konstrukcí přesně uzpůsoben fyziologické stavbě těla psa tak, aby v něm bez jakéhokoliv omezení mohl sprintovat na krátkých tratích plnou rychlostí nebo v něm vydržel dlouhé závody (tůry) v pomalejším tempu. Postrojů je v nabídce obrovské množství a vyznat se v v nich nemusí být úplně jednoduché. Pro zjednodušení bychom je rozdělili do dvou skupin podle hlavní konstrukce postroje.

První skupinou jsou saňové postroje, které se vyvinuly z původních musherských postrojů určených pro tahání těžkých břemen na dlouhé vzdálenosti. Konstrukce je většinou hodně podobná a vyznačuje se tradičním křížením na zádech. Hlavní tah jde od chomoutu přes hrudní kost a linii žeber ke kořeni ocasu. Přesný tvar chomoutu okolo krku, délka postroje i úhly jednotlivých švů se pak liší podle jednotlivých výrobců. Proto je často potřeba vyzkoušet více značek, aby se našel postroj, který přesně sedne.

Druhou skupinou jsou postroje s odlišnou konstrukcí zad. Tady řadíme například námi oblíbené postroje Free-Motion, kde tah jde od chomoutu přímo podél páteře ke kořeni ocasu. Hlavní tah se vyhýbá linii žeber, tím pádem nestlačuje hrudní koš a pes může volně dýchat. 

Další specialitou, kterou řadíme do této skupiny, jsou postroje se zcela volnými zády. Když si představíme rychlý psí sprint, vidíme, jak se neustále střídají fáze, kdy je páteř jednou v maximálním protažení a jednou vyklenutá do oblouku. Tento dobře padnoucí postroj, který nesmí být příliš dlouhý, nijak neomezuje pohyb a možnost vyklenutí zad. Toto bohužel neznamená, že zrovna Vašemu psímu parťákovi bude tento typ vyhovovat.

Ať už vyberete jakýkoliv dlouhý postroj určený pro tah, bude důležité ho vyzkoušet v plném zatížení a sledovat jak se v něm psovi běží, jestli je ochotný se do něho pořádně opřít, nebo před tlakem někde uhýbá. Vyzkoušení postroje doma je pro první dojem možné, ale abyste si byli jisti, že postroj padne a pes se do něj může a chce krásně opřít, zvolte zkoušku v terénu. Můžete využít lesní stezku, polní pěšinku či  podobná místa.

Pokud máte například pejska, který úplně silně netahá, určitě se dá použít i dobře padnoucí krátký postroj. O tom, jak by měly krátké postroje sedět a jaké jsou možnosti, se můžete dočíst v článku o všeobecném výběru postrojů.

Pojďme si říct, jak by měl dlouhý postroj sedět. Nezapomeňme na to, že všechny níže zmíněné body se hodnotí při plném tahu psa.

Jak by to tedy mělo být?

  • přední část na krku tzv. chomout musí dobře přiléhat, ale nesmí být příliš úzký, aby psa škrtil, pes lapající po dechu určitě nemůže podat ten nejlepší výkon,
  • chomout by měl být komplet polstrovaný a rozhodně by se na něm neměly nacházet kovové přezky, ty by při delší aktivitě by mohly znamenat dokonce vznik otlaku nebo zranění,
  • postroj se musí pěkně opřít o hrudní kost, 
  • nesmí být mezi předními nožkami příliš široký, mohl by odřít vnitřní strany nohou, kde pejsek může mít jemnější kůži a třeba málo chlupů,
  • na zádech by měl postroj přesně padnout na tělo,
  • bočnice postroje musí vést při zatížení stále přes linii žeber, pokud by se postroj při tahu posouval příliš dozadu, mohl by sklouznout až za žebra, kde má pes měkké tkáně a mohl by tlačit,
  • velice důležitá je i celková délka postroje, ten by měl končit před kořenem ocasu, aby se při plném vyklenutí zad nemohly bočnice prosmýknout až za zadek, což by znamenalo veliké riziko zranění,
  • za kořen ocasu smí přečnívat pouze očko sloužící pro připnutí amortizačního vodítka, je to z toho důvodu, aby psa do zad nebouchala karabina vodítka v momentě, kdy se tah trochu povolí.

16x9xkk

 

 

 

Bohužel chlupatý parťák nám neřekne, jak se v postroji cítí a jestli v něm bude ochoten rychle a dlouho běhat, tak někdy nezbyde než zkoušet a zkoušet, než objevíme ten pravý postroj.

V příštím díle se mrkneme na další prvek výbavy a to na běžecké či trekkingové opasky.