Pěkný den, jelikož je psí život příliš krátký, chceme s našimi chlupatými parťáky trávit co nejvíce času a vytvořit si mraky krásných vzpomínek. ❤️ Proto bychom Vás chtěli s dostatečným předstihem informovat, že ve dnech od čtvrtka 28.3. do pondělí 1.4.2024 máme ZAVŘENO. Využíváme velikonoční svátky a jedeme na výlet. 🐶🚍 Užijte si i Vy volno se svými pejsky. Tým hladovypes.com

Jak vybrat canicross vybavení - odpružená vodítka

bungee3

Vodítko na canicross

Po výběru dlouhého postroje pro psa a vašeho běžecké opasku je potřeba váš tým spojit - k tomu slouží vodítko s amortizérem. V čem je tak speciální?

Jedná se o buď plně nebo částečně odpružené vodítko, které má v sobě zabudovanou pružnou gumu. Ta absorbuje veškeré změny tempa a případné nárazy, ve chvíli když  Váš pejsek nečekaně vyrazí dopředu. Vodítko se vám naopak výrazně zkrátí v momentě, kdy pejsek zastaví a vy si na něho tím pádem nešlápnete. Dělá společný běh pro oba výrazně příjemnější a zároveň snižuje riziko zranění na obou stranách. 

Čím větší a silnější pes, tím je celoodpružené vodítko vhodnější, nedojde tak často k jeho úplnému napnutí a tedy ztrátě jeho pružících vlastností, což je nežádoucí. U menších pejsků je možné používat i částečně odpružená vodítka, kde je délka pružící plochy výrazně zkrácena. Vše záleží na tom, jaký je Váš chlupáč tahoun. Když v pohodě vypne i bungee vodítko, není důvod brát zkrácený amortizér.

Pokud se časem budete poohlížet po canicross závodech, bude pro Vás důležitá i délka vodítka (vždy se posuzuje délka plně napnutého vodítka). Některé závody v canicrossu mají přesně předepsanou délku 2 metry, ostatní disciplíny (Skijoring, BikeJoring, Scooter) mají pak předepsanou délku 2,8m.

POZOR, tento typ vodítka není vhodný na běžné venčení ve městě, protože vodítko se stále natahuje a vytváří pocit nejistoty, když chceme držet pejska zkrátka například před přechodem, ale může se hodit při túrách na horách

 

Další variabilní výbava

Již jsme probrali ty nejdůležitější 3 věci, které spolu tvoří canicross výbavu. Teď bychom Vám tedy chtěli předat i něco málo z našich zkušeností a ukázat, co dalšího se někdy vyplatí pořídit.

Na každou delší túru, ať už po horách nebo u moře, bereme s sebou ochranné botičky. Pogumované Protector bootie ochrání polštářky na velmi ostrých kamenitých cestách. Když už je polštářek stržený, botičky alespoň sníží bolestivost postiženého místa při došlápnutí na nerovném povrchu a ochrání před nečistotami. Pogumované botičky se dají využít i při návštěvě jižních krajin, kde se za svitu sluníčka jakákoliv zem může neskutečně rozpálit. My přeci chodíme po rozpáleném asfaltu v botách, tak proč takto neulevit i našim chlupatým parťákům.

V zimě se dlouhosrstým plemenům na túry zasněženou krajinou můžou hodit jednoduché zimní botičky, které zabrání vytváření zmrazků na dlouhých chlupech mezi prsty.

Pokud plánujeme delší výlet, určitě se bude hodit cestovní skládací miska na vodu nebo krmení a k ní dostatečně velká láhev s vodou. My to řešíme „cédéčkem“, což je praktický obal na dvě skládací misky, kde rychle rozbalíme svačinku na cestách, po jídle zase snadno zavřeme do obalu. Jako nejlepší a zároveň velmi kvalitní svačinka, se nám osvědčil Barf na cesty značky Hunting Dog. No přiznáváme, když jsme hladoví, dali by jsme si ji taky, voní naprosto skvěle!

DSC_4088a

 

Když nás v průběhu trasy zastihne špatné počasí, tenká pláštěnka pro psa se také hodí a v batohu nezabere moc místa. V zimě už je to ale jiné, to se může hodit i zateplený obleček. Během náročných stoupání nahoru se všichni dostatečně zahřejí, ale na vrcholu se stačí na chvilku zastavit a nachladíte se bez dodatečného oblečení jak vy, tak i Váš psí parťák, a je jedno jestli je to krátkosrstý nebo dlouhosrstý pes. Obleček, který zabírá poměrně málo místa a velmi se nám osvědčil, je obleček Non-Stop Dogwear Blest jacket.

 


Během dlouhých pochodů se může hodit celá psí lékárnička, její obsah se může nakonec hodit vám oběma. Co by podle nás měla obsahovat taková psí lékárnička si probereme zase někdy v příštím článku.






 

 

alternativni text    alternativni text