Pěkný den, jelikož je psí život příliš krátký, chceme s našimi chlupatými parťáky trávit co nejvíce času a vytvořit si mraky krásných vzpomínek. ❤️ Proto bychom Vás chtěli s dostatečným předstihem informovat, že ve dnech od čtvrtka 28.3. do pondělí 1.4.2024 máme ZAVŘENO. Využíváme velikonoční svátky a jedeme na výlet. 🐶🚍 Užijte si i Vy volno se svými pejsky. Tým hladovypes.com

Jak vybrat canicross vybavení - běžecké a trekkingové opasky

Canicross opasek

To nejtěžší ve výběru už máme za sebou - výběr dlouhého postroje pro psa, o kterém jsme vám psali v předchozím článku. Naštěstí páníčci to mají jednodušší, vyzkouší několik variant sedáků na canicross a hned mají jasno, který jim sedí nejlépe. 

Občas se můžeme setkat s jednoduchými konstrukcemi pro připnutí psa k pasu, i u nás na prodejně jsou k vidění, ale jako náhradu pravých canicrossových sedáků je určitě nedoporučujeme. Jejich tah vede příliš vysoko, způsobuje prohýbání páteře s následnou bolestí zad. Obvykle se jedná o jednoduchý tenký popruh s ne příliš širokým polstrováním nebo zcela bez polstrování, který není na delší dobu v případě silného tahouna pohodlný. 

Proč je vlastně opasek nebo správněji řečeno sedák, tak důležitý? 

  • hlavní tah sedáku vede za zadek,
  • žádné prohýbání a bolesti zad,
  • zcela volné ruce, třeba pro využití trekingových holí,
  • už žádné vytahané ruce při držení vodítka,
  • konstrukčně se pohodlně vejde pod jakoukoliv bundu a nebude překážet,
  • i při odepnutí psa od sedáku, nikde nepřekáží a člověk ho může mít stále na sobě, třeba i s vodítkem přes rameno, neustále v pohotovosti pro rychlé připnutí pejska zpátky na vodítko v případě potřeby.

Základním modelem u nás je Non-Stop běžecký opasek, jeho nastavitelná konstrukce se dá přizpůsobit různým postavám. Jednoduše se nastaví hlavní tažný popruh doprostřed zadku s bočnicemi v úrovni kyčelních kloubů. K němu se doladí výška jistícího pásku, který brání tomu, aby nám opasek padal dolů. Nakonec se dotáhnou jistící popruhy vedoucí mezi nohy, tím se opasek zafixuje na místě. Při správném dotažení nebude vyjíždět nahoru ani padat pod zadek. Pro velmi štíhlé ženy a mladé běžce máme také variantu běžecký opasek junior, který velikostně lépe sedne.

Pro náročnější běžce máme novou vylepšenou verzi původního běžeckého opasku pod názvem Canix. Jeho konstrukce se od té původní příliš neliší, ale použité materiály a vylepšené detaily za to rozhodně stojí.  Celý sedák je vyroben z příjemného síťovaného materiálu, který je vzdušný a eliminuje tak vznik zpocených míst pod sedákem. Prostor, kde probíhá hlavní tah, je širší a tím pádem příjemnější. Přední kroužek, kde se provlékalo amortizační vodítko, byl nahrazen zamykatelnou hliníkovou karabinou, která je jednodušší na manipulaci s vodítkem, a dokonce umožňuje připnutí více vodítek.

Specialitou mezi sedáky je opasek Loype, který byl vyvinut hlavně na běžky se psem tzv. Skijoring, ale dá se využívat i na běh se psem, a to hlavně v případě, že na začátku vodítka před Vámi je opravdu silný tahoun, který Vás potáhne přes všechny překážky na trati, do prudkého kopce nebo i z kopce dolů mezi stromy. Jeho předností je velikost tažné plochy, vlastně obejme celý zadek a boky, tah se pak velmi příjemně rozprostře. Zjednodušeně se dá říci, že si do tohoto sedáku vlastně skutečně sednete a necháte se nést vpřed. Loype opasek je vpředu opatřen rychlovypouštěcí karabinou, která v případě potřeby umožňuje okamžité uvolnění vodítka. Vzadu je pak opasek doplněn malou zamykací kapsičkou pro umístění těch nejdůležitějších věcí, co nosíme vždy s sebou, jako jsou třeba klíče od auta nebo mobilní telefon.

Poslední variantou je trekkingový opasek, který je spíše určen na dlouhé výlety, ale jeho použití i na canicross se psem určitě nevylučujeme. Trekingový sedák je umístěn trochu výše, jeho tah může být mírně cítit v zádech. Na správném místě ho udrží popruhy vedoucí mezi nohy, tyto popruhy je možné z trekingového opasku zcela odmontovat. Což je výhoda oproti předchozích verzí běžeckých sedáků, kde jsou popruhy napevno přišité. Ještě jednu výhodu má trekingový opasek v tom, že se na něho dá natáhnout trekingová ledvinka, kde se vejde cestovní láhev na vodu, a ještě další výbava.  Nevýhodou trekingového opasku je jistě jeho tloušťka, se kterou je třeba počítat, pokud ho budete chtít schovat pod bundu. 

Na trhu se opět vyskytuje velké množství firem, které tyto opasky nabízí. Každý má něco do sebe a je jen na vás, který vám bude nejpohodlnější. Nyní už alespoň víte, jak by měl a neměl sedět.

 

alternativni text         alternativni text