Pěkný den, jelikož je psí život příliš krátký, chceme s našimi chlupatými parťáky trávit co nejvíce času a vytvořit si mraky krásných vzpomínek. ❤️ Proto bychom Vás chtěli s dostatečným předstihem informovat, že ve dnech od čtvrtka 28.3. do pondělí 1.4.2024 máme ZAVŘENO. Využíváme velikonoční svátky a jedeme na výlet. 🐶🚍 Užijte si i Vy volno se svými pejsky. Tým hladovypes.com

Slunečný den na záchranářských zkouškách

neděle, 5:30 ráno - Crr, crrr – Proč ten budík zase řve? A jo! Jedeme na ZÁCHRANÁŘSKÉ zkoušky a je potřeba vstávat.

Najednou je mi strašně špatně. Tento pocit mám až do ukončení zkoušek.

Jakmile začnu být trochu funkční budím přítele Roberta a chystáme se na zkoušky do Větřkovic. Jako poslední vstává samozřejmě Strong, který hlídá postel do poslední chvíle.

72105702_514999602668951_4076789541548064768_n
Je to dřina, vstávat takhle brzo!

 

V 6 hodin máme vše naházené v autě, nakládáme rozespalého Strongoše a vyrážíme.

Kolem 7 hodiny jsme na místě – všude ticho, nikde ani noha. Ti, kteří sem dojeli o den dřív, asi ještě spí. Chvíli po nás dojíždí kamarád Marek, který nastupuje na zkoušky se svou fenkou výmarského ohaře Bárou. Využíváme času a jdeme psy vyvenčit. Po procházce zavíráme psy na chvíli do aut a jdeme do klubovny odevzdat očkovací průkazy. Poté máme možnost jít si vyzkoušet překážky na place, jelikož první půlka naší zkoušky se skládá z 9 cviků poslušnosti.

Na place není možno používat pamlsky, na které cvičím nejčastěji (například KRÁLIČÍ MLSKY nebo CHEWIES TRÉNINKOVÉ PAMLSKY). Nevadí, beru s sebou kolečka ULTRA RING od firmy Chuckit!, které má Strong velmi oblíbené a pěkně se s nimi vyřádí. Po seznámení se všemi překážkami jdeme psy opět vyvenčit, aby se trochu vychodili, a zavíráme je zpátky do aut. Aby Strong věděl, že mám s sebou plno dobrot, dostává v autě na kostičky nakrájený salám PURBELLO. Samozřejmě dostává jen pár kousků tak, aby nebyl nacpaný, ale je potřeba trochu dodat energii a motivovat :)

Přibližně v 9 hodin začala první dvojice na poslušnosti. My se Strongem nastupujeme jako třetí v pořadí.

Zkusím vám co nejjednodušeji nastínit, jak taková zkouška probíhá a z čeho se skládá ↓

  • Část poslušnosti se skládá z 9 cviků (ovladatelnost na vodítku, průchod skupinou lidí se psy, odložení za chůze do lehu, změny poloh, přenášení psa, chůze po nepříjemném materiálu, průchod tunelem, překonání pevné lávky a dlouhodobé odložení). Ke všemu navíc pes psovi 2x vystřeleno ze startovací pistole při chůzi a 2x při dlouhodobém odložení. Pes musí zůstat bez reakce.
  • Každý cvik je hodnocen určitým počtem bodů. Maximum, které je možné získat je rovná stovka. Pro splnění této části zkoušky musí mít tým minimálně 70 bodů.

 

I když to umíme mnohem lépe, nakonec jsme z poslušnosti odnesli jen 85 bodů. Za většinu bodů, které jsme ztratili, si můžu sama. Jsem trouba, ale chybami se člověk učí, a když něco po..kazím, tak si to lépe zapamatuji. Nebo to platí alespoň u mě :)

Blíží se druhá polovina zkoušek - hledání v lese. Nasazuji Strongovi OBOJEK SAFE, který je zkušebním řádem povolen, díky bezpečnému vyvlečení psa v případě zachycení. K tomuto obojku se mi velmi osvědčilo vodítko ROCK LEASH, které má lehoučkou, ale pevnou karabinu. Celý set je krásně oranžový s reflexními prvky - tahle kombinace zajišťuje skvělou viditelnost při pohybu psa v terénu.

72373552_735466520257655_8257443199178506240_n
Skvělá viditelnost a větší bezpečnost - tu zajistí obojek SAFE, který krásně doplní oranžové vodítko ROCK LEASH

Před tím než nastoupím na druhou část zkoušky, si Robert bere látkového dummíka, který obsahuje odměny (zde se mi nejvíce osvědčily salámy PURBELLO – nejsou mazlavé, po nakrájení na kolečka drží tvar, snadno kloužou do žaludku) a jde Strongovi udělat takzvaný nástřelák – aby věděl, že teď přichází hledání a aby se trochu rozštěkal a dostal odměnu.

V 10:10 vycházím na druhou polovinu zkoušky – speciál, pachové práce. Zde máme určený terén 50x100m, ve kterém se nachází jeden figurant, kterého musí Strong sám najít a označit. V našem případě Strong značí štěkáním na osobu. Na nalezení osoby je 10 minut.

Zde rozhodčí hodnotí důkladnost prohledání terénu a značení figuranta. Pes například nesmí do figuranta hrabat, štípat ho nebo ho dokonce kousnout.

Strong během pár minutek figuranta nachází a značí. Hlásím rozhodčímu nález, který je mi potvrzen, a jdu si pro Stronga. Tomu se od figuranta bez odměny sice moc nechtělo, ale nakonec se nechal přemluvit. Po hodnocení rozhodčího, které mě velmi potěšilo, naše dnešní práce končí a my získáváme celkovou známku velmi dobře. Na konci ještě Strong dostává opět odměnu od Roberta za štěkání a ode mě v autě hromadu pamlsků.

72397126_764968467292888_3804057718092726272_n
A - speciál (práce v lese), B - poslušnost

Jsem na Stronga neskutečně pyšná. Těchto úspěchů bychom, ale bez přátel a jejich pomoci nedosáhli. Největší zásluhu na všem má Robert, který mě neskutečně podporuje. Děkuji Ti! 


72115897_401279987490240_5757807554717548544_n
Robert, já a Strong po zkouškách

 

V případě, že jste se dočetli až sem, vám děkuji za trpělivost a snad se mi alespoň trochu povedlo přiblížit průběh záchranářských zkoušek.
Veronika