STÁTNÍ SVÁTKY V KVĚTNU:

  • 1.5.2024 - OTEVŘENO od 9 - 15 hodin
  • 8.5.2024 - ZAVŘENO

Dovolená se psem - co zabalit na cestu?

S přibývajícím datem na kalendáři se blíží náš odjezd na nejdelší společnou dovolenou se psy. Samotné rozhodnutí padlo před pár měsíci a od té doby probíhají přípravy. Vzali jsme to zodpovědně a věříme, že budeme připraveni. Samozřejmě počítáme s tím, že nás cestou něco překvapí. Snad to bude příjemné překvapení a vrátíme se s horou zážitků, o které se s Vámi určitě podělíme. 

První, co bylo potřeba připravit, byli naši chlupatí parťáci. Celá cesta je plánována hlavně pro ně. Cestují s námi vždy a všude a jinak si to ani neumíme představit. Před každou cestou do zahraničí zjistíme základní informace o cílové zemi. Základní informace lze dohledat například na webu Ministerstva zahraničních věcí České republiky - www.mzv.cz. Vybíráme hlavně ty, které jsou dogfriendly. V každé zemi nebo lokalitě, je samozřejmě potřeba dodržovat základní pravidla, kde pes musí být na vodítku, musí mít náhubek a kde se může pohybovat volně. 

 a

Samozřejmostí je očkování. Obvykle stačí základní očkování proti vzteklině. Vše ostatní raději konzultujeme s naším veterinářem, který případně doporučí něco dalšího. Proto je potřeba se očkování věnovat dostatečně včas, aby byl dodržen termín případného přeočkování a vakcína nám začala platit před zahájením cesty. Dávejte si pozor také na to, že do zahraničí nestačí klasický očkovák, ale je potřeba mít europas pro psa (petpas). V rámci Evropy je kromě zmíněného očkování vztekliny také nutné odčervení orientované hlavně na srdeční červy, které si naši chlupáči z jižních krajů můžou přivést. Veterinární lékař nám před cestou doporučil psy odčervit. První dávku jsme podali přibližně 14 dní před cestou a po návratu budeme aplikovat druhou dávkou. Léky na odčervení psa jsme dostali ve formě pipet. Jako alternativu lze použít také odčervovací tablety pro psy.

Po konzultaci s veterinářem jsme dali dohromady i lékárničku pro psy. 

20230405_134326

Pro jistotu jsme si sepsali kompletní seznam psí výbavy, kterou nesmíme zapomenout.

Tady je stručný soupis:20220605_141134

  • cestovní pas pro psa
  • obojky, vodítka a postroje pro psy - vybíráme jestli na sport nebo do města a počítáme s rezervou, kdyby se něco zničilo nebo ztratilo cestou
  • náhubky – často jsou povinné třeba na cestu lanovkou
  • oblečky - s ohledem na roční období a místo kam směřujeme, u nás to bude komplet výbava, jelikož jedeme k moři i do hor
  • botičky - za nás fakt důležitý pomocník, když se něco stane s ťapkou, můžou toho hodně zachránit, prasklý nebo sedřený polštářek se může hojit hodně dlouho a zkazit část výletu
  • vlhčené psí ubrousky - hodí se na čištění čehokoliv, čím chlupáč proběhne nebo se v tom vyválí
  • sáčky na psí exkrementy
  • psí ručníky a šampon pro psy
  • repelent - ideálně takový, který můžeme v případě potřeby použít pro sebe i naše chlupáče, když bychom byli v lokalitě s množstvím obtížného hmyzu 
  • pamlskovník - samozřejmě je potřeba vzít dostatek pamlsků pro psy, když budeme mít volnou chvilku, můžeme si čas krátit cvičením nějakých nových psích triků
  • krmivo - počítali jsme spotřebu našich jedlíků + něco navíc, kdyby byli u moře hodně hladoví
  • cestovní misky pro psy - lehká, skládací tak, aby zabírala minimum místa
  • barf na cesty - tuhle kapsičky na cestování naši psi milují, skvěle se hodí do batůžku 
  • žvýkací pamlsky 
  • hračky -  u nás to bude určitě házeč s balonkem nebo frisbee
  • cestovní pelíšek - či cestovní matrace, ale i třeba psí deka nebo polštářek
  • psí lékárnička - její obsah se samozřejmě mění v závislosti na délce výletu, jinou si balíme na horské túry či na víkend a jinou bereme my s sebou na měsíc v zahraničí
  • sbalitelný plůtek - tohle je super vychytávka, díky které postavíme ohrádku pro naše chlupáče kolem auta 

 

Další položkou na seznamu bylo pojištění. Naši psi mají doma pojištění psa Petexpert, ale zde bylo potřeba sjednat speciální pojištění psů do zahraničí.  S ním se nám určitě pojede na tak dlouhou cestu klidněji. Samozřejmostí je zdravotní pojištění i pro nás. Dále máme pojištěnou celou cestu pro případ nenadálých událostí. Samozřejmě havarijně pojištěné auto a také kompletní odpovědnost.

Třetí položkou, která přišla na řadu byl itinerář cesty. Vybrali jsme zajímavá místa, která můžeme pohodlně navštívit i se psy. Vynechali jsme velká města právě s ohledem na naše chlupáče. Míst nakonec bylo tolik, že bychom neměli šanci všechna stihnout. Tak jsme museli přistoupit k tvrdému výběru. Zůstalo nám tedy 7 oblastí, kde se budeme pohybovat. Díky tomu se nám stanovila kompletní trasa včetně předběžného časového plánu. Ten se může v závislosti na počasí a na tom, jak se nám nakonec v oblasti bude líbit, měnit. Abychom si veškeré cestování usnadnili, pořídili jsme si tankovací kartu do zahraničí se širokým výběrem čerpacích stanic, kde můžeme tankovat a k tomu jsme přidali i elektronické mýtné, průjezd mýtných bran. 

Nezapomněli jsme také na konzultace se známými, kteří již navštívili některá z míst, která chceme vidět i my. Osobní zkušenosti jsou často ty nejdůležitější a díky nim se snad i my vyhneme nějakým potížím. Varování nebereme na lehkou váhu a celou cestu jsme zařídili i s ohledem na rizikové oblasti, kterých ve Francii bohužel pár je.

Reálné balení přichází nakonec. Celou dobu jsme promýšleli, co všechno si budeme brát s sebou. Musíme si hlídat váhu a místo také není nafukovací, takže všechno musí být maximálně funkční. Nakonec nejedeme přeci na konec světa, obchody mají určitě i ve Francii :)

d

Náš tip:

Čím víc se blíží datum odjezdu, nervozita stoupá. Abychom na nic nezapomněli, vytvořili jsme si seznam, kde si můžeme odškrtávat sbalené věci. Věříme, že pomůže i Vám.

tlačseznam

Pro snadnější cestování se psem, který není úplně cestovní typ, doporučujeme kapky pro psa na uklidnění. Nám se osvědčily přírodní kapky od české firmy Dokonalá láska. Případně se s Vaším veterinářem poraďte, které léky na uklidnění pro psa Vám doporučí.